VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gezien de malaise in de auto-industrie waren de verwachtingen voor de derdekwartaalcijfers van TomTom niet hooggespannen. De bouwer van navigatietoepassingen moest inderdaad weer rode cijfers presenteren, maar volgens beleggers viel de schade blijkbaar mee. Het aandeel steeg in de dagen na de cijferpresentatie met een kleine 4 procent.

In november 2022 voerde TomTom een majeure strategiewijziging door. Deze moest een einde maken aan een jarenlang brokkenparcours. De kaartenmaker presenteerde tijdens een zorgvuldig voorbereide beleggersdag, ambitieuze doelstellingen.

Ceo Harold Goddijn en zijn financiële directeur (cfo) Taco Titulaer raamden dat de omzet van de kaartenmaker met circa 10 procent per jaar zou kunnen stijgen tot 600 miljoen euro in 2025 (verkopen van Location Technology, exclusief navigatiekastjes). Die hogere omzet ging zich volgens het bestuursduo ook uitbetalen in een hogere vrije kasstroom (fcf), het geld dat binnenkomt uit de operationele activiteiten verminderd met de investeringen. In 2025 moest het kasstroomrendement 10 procent van de omzet bedragen. Voor het perspectief: het boekjaar 2021 was TomTom nog geëindigd met een omzet van 394 miljoen euro en een fcf-rendement van 5 procent.

Die positieve vergezichten wilde TomTom realiseren door het aanboren van nieuwe inkomstenbronnen. Het geld zou moeten worden verdiend in de segmenten Automotive en Enterprise (samen Location Technology genoemd). Bij Automotive levert TomTom kaarten en aanverwante technologie aan automakers als Volkswagen en Stellantis. Enterprise haalt zijn omzet uit verkopen van navigatiedata en -software aan ondernemingen als taxibedrijf Bolt. Daarnaast verkoopt TomTom nog altijd navigatiesets aan consumenten, maar die inkomsten krimpen al jaren en worden steeds minder relevant voor het bedrijf. 

Bakzeil
Eind vorig jaar gaf ceo Goddijn een interview aan de VEB waarin hij de doelstellingen nogmaals bevestigde. Maar enkele maanden later ging het bij de halfjaarcijfers toch mis. Goddijn moest erkennen dat de targets te hoog gegrepen waren en er werd een streep door alle doelen gezet. TomTom wees daarbij op de teruglopende omzet uit de auto-industrie. En bij de Enterprise-tak duurde het allemaal toch wat langer voordat vooral grote bedrijven daadwerkelijk een handtekening onder een contract met TomTom wilden zetten. De ceo vroeg beleggers om geduld; pas bij de jaarcijferpresentatie over boekjaar 2024 - begin februari van het volgend jaar - zou er weer een nieuwe guidance voor het jaar 2025 komen.

TomTom komt niet in de buurt van de omzetdoelstelling voor 2025

 

Bron: jaarverslagen TomTom. 2024 en 2025 zijn taxaties op basis van door Bloomberg geraadpleegde analisten. Omzet in miljoenen euro’s. Bedrag in de gele vierhoek geeft de som van Automotive- en Enterprise-omzet weer ( Location Technology)

Toch optimisme bij laatste kwartaalcijfers
Met de teleurstellingen van eerder dit jaar nog vers in het geheugen presenteerde TomTom op 11 oktober de derdekwartaalcijfers. De omzet van Location Technology bleef met circa 120 miljoen euro in het derde kwartaal nagenoeg onveranderd ten opzichte van het derde kwartaal van 2023. Met deze omzet boekte TomTom een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 4,1 miljoen euro, maar beleggers reageerden niettemin positief: het aandeel steeg die vrijdag met ongeveer vijf procent. Het lijkt erop dat de markt inschat dat TomTom de financiële doelstellingen voor dit jaar niet nog een keer hoeft te verlagen. Beleggers waren mogelijk ook goedgeluimd over de verdere verschuiving in de opbouw van de verkopen in het derde kwartaal. Bij Automotive was sprake van een omzetkrimp (minus 5 procent, tot 78,1 miljoen euro), maar de verkopen bij Enterprise liepen behoorlijk op (plus 13 procent, tot 41,7 miljoen euro).

Enterprise maakt steeds groter aandeel uit van de omzet

*Bron: kwartaalresultaten TomTom. Linkerbalk: miljoenen euro’s

TomTom geeft geen detailinformatie over de winsten op segmentniveau, maar het is geen geheim dat de marges op de verkoop van Enterprise-software aanzienlijk hoger liggen dan op de verkoop van navigatiesystemen aan momenteel flink worstelende autobouwers als Stellantis en Volkswagen. Dit blijkt ook wel uit de ontwikkeling van de brutomarge, die van circa 83 procent in het derde kwartaal van 2023 steeg tot 87 procent in het laatste kwartaal.

Vragen over Automotive
Tijdens de analistenbijeenkomst naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers werden Goddijn en Titulaer vooral bevraagd over de vooruitzichten van het geplaagde automobielonderdeel. Titulaer gaf aan dat het bedrijf begin 2025 met een update zou komen over het orderboek, dat begin 2024 op maar liefst 2,5 miljard euro stond. Dat is een keer of zeven de omzet van de Automotive-tak die voor dit jaar door analisten wordt verwacht (circa 337 miljoen euro).

Het orderboek bevat opdrachten die al zijn getekend en die op een later moment tot omzet moeten leiden. Het vertalen van bestellingen uit het orderboek naar omzet is geen absolute zekerheid en is afhankelijk van de geleverde systemen voor auto’s die daadwerkelijk van de fabrieksband rollen.

Titulaer kondigde wel alvast aan dat hij een negatieve bijstelling van dat orderboek verwachtte, maar werd niet veel concreter dan dat. Dat is wel enigszins begrijpelijk omdat traditiegetrouw de meeste orders in december binnenstromen en er dus pas aan het eind van 2024 een scherper beeld ontstaat. Wel liet de cfo zich ontvallen dat hij bij zijn klanten enige terughoudendheid bespeurde ten aanzien van nieuwe orders. Ook helpt het niet mee dat verschillende fabrikanten de introductie van nieuwe modellen hebben uitgesteld. Daarnaast is de terugval in verkoop van elektrische auto’s een tegenvaller. Juist dit soort type auto’s leunt – aldus het bedrijf – veel op navigatiesoftware van TomTom.


De weg naar boven

TomTom blijft worstelen met het vinden van een adequaat antwoord op de terugval in de verkopen van de navigatiekastjes met zuignap. Inmiddels bestaat nog circa 15 procent van de verkopen uit navigatiekastjes (Q3: 21 miljoen euro). De omzet van deze activiteiten neemt ieder jaar met dubbelcijferige percentages af (Q3: 16 procent).

De grote vrees onder beleggers lijkt nu dat het verval van de Europese auto-industrie ertoe zal leiden dat de krimp ook wordt ingezet bij TomToms Automotive-tak. Voor beleggers is het afwachten wat de update over het Automotive-orderboek begin volgend jaar zal brengen. Verdere tegenslagen in dat segment kunnen de verbeteringen bij de softwaretak tenietdoen.

 




Gerelateerde artikelen